مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر
مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر یکی از جذابترین مهارتهایی است که بسیاری از افراد را به خود جلب میکند. این مهارت در مقاطع مختلف تحصیلی از دوره متوسطه دوم تا تحصیلات تکمیلی آموزش داده میشود. بهعبارتی دانش آموزان پایه نهم میتوانند برای مقطع متوسطه دوم خود وارد این رشته شوند. همچنین امکان تحصیل در رشته بازی سازی داخل دانشگاه در مقاطع مختلف کاردانی تا دکتری وجود دارد. در ادامه تمام آن چیزی که در رابطه با این مهارت به آن نیاز دارید را شرح دادهایم؛ پس تا انتها ما را همراهی کنید.
رشته بازی سازی چیست؟
رشته بازی سازی یکی از زمینههای تحصیلی جذاب و هیجانانگیز بهشمار میرود. افراد در این رشته بر اساس مقطعی که در آن تحصیل میکنند، مهارتهایی را یاد میگیرند. این مهارتها در نهایت منجر به تولید بازیهای رایانهای خواهد شد. در واقع هدف از رشته بازی سازی تربیت افرادی است که میتوانند بازیهای رایانهای را توسعه دهند. بدیهی است هر چقدر در مقاطع تحصیلی بالاتر این مهارت آموزش داده شود، سطح بازیهای تولیدی نیز بیشتر خواهد شد.
مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر
وقتی حرف از مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر میشود، مجموعهای کامل از مهارتهای پایه و توانایی کار با ابزارهای مختلف مدنظر است. بهعبارتی کسی که میخواهد در عرصه بازی سازی فعالیت نماید، نیاز به یادگیری مهارتهای مختلفی اعم از دروس علوم پایه، کار با ابزارهای مختلف، مهارتهای عمومی و… دارد. اصلیترین این موارد به شرح زیر هستند:
مهارتهای عمومی بازی سازی رشته کامپیوتر
بخشی از مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر در دسته مهارتهای عمومی قرار میگیرند. مهمترین این مهارتها موارد زیر هستند:
- توانایی کار تیمی
- خلاقیت
- مدیریت زمان
- مهارتهای ارتباطی
- توانایی حل مسئله
- دقت به جزئیات
- انعطافپذیری
- توانایی مدیریت و کنترل استرس
- و…
افرادی که قصد دارند بازی رشته کامپیوتر را بهطور جدی پیش بگیرند، باید برای کسب مهارتهای عمومی ذکر شده تلاش مضاعف داشته باشند.
مهارتهای پایه
در کنار مهارتهای عمومی، شخصی که قصد کسب مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر را دارد، باید تواناییهای پایهای نیز داشته باشد. اصلیترین این تواناییها یکی از موارد زیر خواهند بود:
- توانایی برنامهنویسی کامپیوتر بهویژه با زبانهای C#, C++, Java
- طراحی گرافیک و انیمیشن
- توانایی کار با نرمافزارهای مدیریت پروژه
- مهارت کار با موتورهای بازیسازی همچون Unity, Unreal Engine
- امکان تحلیل بازیها
- طراحی صدا
- و…
کسب این مهارتهای پایه به فرد کمک میکند تا تخصص خود در بازی سازی رشته کامپیوتر را بهتر به کار بگیرد.
ابزارهای ضروری در مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر
در طول فراگیری بازی سازی رشته کامپیوتر توانایی استفاده از ابزارهای زیر را نیز آموزش خواهید دید:
- ابزارهای گرافیکی: Adobe Photoshop، Adobe Photoshop و Adobe Photoshop
- نرمافزارهای مرتبط با صدا: Audacity، FL Studio و Adobe Audition
- ابزارهای مدلسازی: Blender، Autodesk Maya و 3ds Max
- نرمافزارهای مرتبط با انیمیشن سازی: Spine و Adobe After Effects
- ابزارهای مدل سازی سه بعدی: Blender، Autodesk Maya و 3ds Max
- نرمافزارهای مخصوص برنامهنویسی: Visual Studio، JetBrains Rider و Sublime Text
- ابزارهای ویژه مدیریت پروژه: Trello، Asana و Jira
- نرمافزارهای مخصوص تست بازیها: TestFlight برای iOS و Google Play Console برای Android
- موتورهای بازیسازی: Unity و Unreal Engine
- ابزارهای کنترل نسخه: گیتهاب
این موارد مهمترین ابزارهایی هستند که در برنامه سازی رشته کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرند.
ورود به رشته برنامه سازی کامپیوتر در مقطع متوسطه دوم
آن دسته از دانش آموزانی که حس میکنند تواناییهای اولیه و البته علاقه کافی به حوزه بازی سازی را دارند، میتوانند بهعنوان یک رشته تحصیلی مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر را در مقطع متوسطه دوم کسب کنند. به عبارتی رشته بازی سازی یکی از رشتههایی است که در مقطع متوسطه دوم و داخل هنرستان قابل انتخاب خواهد بود. لازم به ذکر است که این رشته مختص هنرستانهای کاردانش بوده و داخل سایر هنرستانها یا دبیرستانها رشتهای با این عنوان نداریم.
تفاوت کسب مهارت بازی سازی در کاردانش، فنی حرفهای و نظری
همان طور که گفتیم مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر را صرفاً در هنرستانهای کاردانش میتوانید کسب کنید. در نتیجه افرادی که وارد این رشته میشوند میتوانند اطلاعات بیشتری را در سنین پایینتری کسب نمایند. در مقابل افرادی که وارد رشتههای نظری یا سایر رشتههای هنرستانی میشوند، میتوانند برای ادامه تحصیل در مقاطع دانشگاهی سراغ رشته بازی سازی بروند؛ یعنی آموزش مهارتهای اصلی این حوزه به دوره تحصیلی بعدی آنها منتقل خواهد شد. با این توضیحات تفاوت رشته بازی سازی برای سه مدرسه مختلف متوسطه دوم مربوط به مهارتهایی میشود که شما در این دوره یاد میگیرید.
مهارت بازی سازی در هنرستان فنی
دانش آموزانی که در رشته شبکه و نرمافزار رایانه هنرستانهای فنی حرفهای تحصیل میکنند، بخشی از مهارتهای مرتبط با بازی سازی را یاد میگیرند. بهعبارتی علیرغم اینکه رشته اصلی این دانش آموزان بازی سازی نیست؛ اما بخشی از مهارتهای مورد نیاز این افراد برای بازی سازی در طول سه سال تحصیلی این مقطع آموزش داده خواهد شد. مهمترین این مهارتها عبارتند از:
- کار با نرمافزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ و ایلستریتور
- کار با نرمافزارهای تولید محتوای صوتی یا تصویری
- برنامهنویسی کامپیوتر و آشنایی با محیطهای مختلف برنامهنویسی
- توانایی حل مسئله و افزایش خلاقیت
- تقویت مهارتهای ارتباطی و سایر مهارتهای عمومی مورد نیاز
- افزایش دانایی در علوم پایه مانند ریاضی
- و…
با در نظر گرفتن این موارد میتوان تحصیل در هنرستان فنی حرفهای را بهعنوان یک دوره مقدماتی برای کسب مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر در نظر گرفت.
رشته بازی سازی در هنرستان کاردانش
در هنرستانهای کاردانش رشتههای مختلفی هستند که به حوزه کامپیوتر ارتباط دارند. تحصیل در هر یک از این رشتهها میتواند تا حدودی شما را برای بازی سازی آماده کند؛ اما اگر برای یادگیری این مهارت مصمم هستید، باید سراغ رشته بازی سازی در این هنرستان بروید. در صورت ورود به این رشته مهارتهای زیر را در دوره متوسطه دوم خواهید آموخت:
- توانایی کار با برنامه Scratch
- آموزش کار کردن با موتور بازیسازی Unity3D در حد مقدماتی
- کار با نرمافزار Illustrator و Poser
- توانایی کار با سیستم عاملهای رایانه و اندروید
- تقویت مهارت بازاریابی بهویژه بازاریابی الکترونیک
- کسب مهارت برنامهنویسی بازیهای کامپیوتری
- مهارت مدیر Game Net
- کار با سری نرمافزارهای Microsoft Office
بدیهی است که یادگیری مهارتهای مطرح شده در دوره متوسطه دوم میتواند به شما در کسب مهارت بازی سازی بسیار کمک نماید.
آموزش بازی سازی در دبیرستان
افرادی که تحصیل در رشتههای نظری و دبیرستان را انتخاب میکنند، کمی با دنیای بازی سازی فاصله خواهند گرفت. بهعبارتی رشتههای نظری که شامل ریاضی، تجربی و انسانی میشوند، از فضای بازیهای رایانهای تا حد زیادی دور هستند. با این وجود تحصیل در رشته ریاضی میتواند با توجه به تقویت مهارتهایتان در علوم پایه، شما را برای کسب مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر در مقاطع تحصیلی دانشگاهی آماده کند. بدیهی است که از بُعد عملی به نسبت دانش آموزان هنرستانی ضعیفتر خواهید بود.
کار تیمی و نقشها در تیمهای بازی سازی
توانایی انجام کار تیمی در میان لیست مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر، نقش بسیار مهمی دارد. در اغلب پروژههای بازی سازی تیمهایی تشکیلمیشود که افراد زیر در آن حضور دارند:
- طراح بازی
- برنامهنویس
- صداگذار
- طراح گرافیک
- تست کننده
- بازاریاب
- مدیر پروژه
حضور این افراد با تخصصهای مختلف بهخوبی نشانمیدهد که توانایی کار تیمی بهصورت حرفهای یکی از بخشهای مهم مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر است.
آینده و بازار شغلی مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر
در سالهای اخیر با وجود گسترش ابزارهای دیجیتال، بسترهای مجازی و پیشرفت تکنولوژی شاهد جایگاه روبهرشد بازیهای رایانهای بودهایم. این رشد تا حدی بوده است که امروزه حوزه گیمینگ به یک صنعت بزرگ تبدیل گردیده و برای بعضی بهعنوان یک شغل شناخته میشود. این موارد نشاندهنده حوزه جذاب و پرطرفداری هستند که میتواند آینده شغلی خوبی را برای شما رقم بزند. ضمن اینکه تیمهای بازی سازی نیاز به افراد مختلف با تخصصهای متفاوت دارند؛ در نتیجه میتوانید بر اساس علاقه خود در یک بخش از این تیمها فعالیت داشته باشید.
ویژگیهای شخصیتی مورد نیاز و مهم مهارت بازی سازی
اگر میخواهید بدانید که از نظر شخصیتی مناسب ورود به رشته بازی سازی هستید، میتوانید مهارتهای عمومی و پایه مورد نیاز این حوزه را بررسی نمایید. در صورتی که به کسب این مهارتها علاقه دارید یا حس میکنید وضعیت مناسبی در این موارد دارید، میتوانید به بازی سازی رشته کامپیوتر وارد شوید. با این وجود مهمترین ویژگیهای شخصیتی که مناسب این رشته تحصیلی هستند به شرح زیر خواهند بود:
- خلاقیت
- جزئینگری
- ارتباط اجتماعی مناسب
- صبر و استقامت
- علاقه به یادگیری مداوم
- انعطافپذیری
- توانایی حل مسئله
- قدرت محاسبات پیچیده
- توانایی تحلیل و ارزیابی
اگر حس میکنید در وجود خود چنین ویژگیهایی دارید، میتوانید برای ورود به این رشته تصمیمگیری نمایید.
نقش ریاضیات در بازی سازی رشته کامپیوتر
یکی از سؤالاتی که بسیاری از دانش آموزان میپرسند، نقش ریاضیات در کسب مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر است. بهطور مستقیم شاید ریاضیات را برای داشتن فعالیت در این عرصه جدی نگیرید؛ اما باید بدانید که تسلط بر علوم ریاضی و توانایی انجام محاسبات پیچیده میتواند برای شما بسیار ضروری باشند. کسانی که در ریاضیات توانایی بالایی داشتهباشند، در نوشتن برنامههای کامپیوتری یا طراحی بازیها موفقیت بیشتری خواهند داشت. ضمن اینکه در زمان یادگیری نیز سرعت بالاتری خواهند داشت.
نتیجه گیری
امروزه مهارت بازی سازی رشته کامپیوتر به عنوان یکی از مهارتهای پرطرفدار و جذاب شناخته میشود. فعالیت در این حوزه با توجه به شرایط رو به رشدی که دارد آینده شغلی مناسبی نیز خواهد داشت. به طور کلی افرادی که خلاقیت بالا، توانایی حل مسئله، مهارت ارتباطی مناسب، مهارتهای عمومی و پایه قوی دارند میتوانند به این رشته وارد شوند. در مقطع متوسطه دوم رشته بازی سازی در شاخه کاردانش وجود دارد. شاخههای فنی حرفهای و نظری به طور مستقیم درسی برای این حوزه ندارند؛ اما شما را برای ورود به دانشگاه آماده میکنند. پاسخگوی سوالات شما در بخش نظرات هستیم.
سوالات متداول
زبانهای برنامهنویسی برای بازی سازی رشته کامپیوتر کداماند؟
معمولاً برای رشته بازی سازی از زبانهای c++، C# و جاوا استفاده میشود.
آیا برای ورود به رشته دانشگاهی بازی سازی فقط از شاخه کاردانش باید اقدام کرد؟
خیر؛ از رشتههای فنی حرفهای مرتبط با کامپیوتر و ریاضی نیز میتوانید وارد این حوزه شوید. البته سایر رشتهها نیز میتوانند در دانشگاههای علمی کاربردی، آزاد و… بدون کنکور به این رشته وارد شوند.